LIFEMuzikaNews

Prije godinu dana otišao je Andrew, veliki muzičar kojem je borovina Porta bila draža od Ibize

0
andrew
FOTO: Tom McShane / Ilustracija

Sutra, u četvrtak 18. veljače, bit će godinu dana otkako je svijet napustio jedan od velikana svjetske scene elektroničke glazbe Andrew Weatherall.

Imao je samo 56 godina kada je plućna embolija okončala njegov život u jednoj londonskoj bolnici. Umro je brzo i lako, priopćeno je svijetu nakon što je otputovao u vječnost, a svijet je odgovorio bezbrojnim porukama sućuti i hvale, sjećanjima na njegove nastupe i istupe, druženja i muziciranja, danima ispunjavajući javni prostor uspomenama na Andrewa.

Talentiran, avangardan i svestran, radio je s nebrojenim imenima ne samo elektroničke scene već i puno šire, od Primal Screama do New Ordera, Björk, My Bloody Valentine, Siouxie Sioux i drugima. Ne samo kao DJ ili producent, jer bio je i novinar, pisao o glazbi, remixirao je, ugrađivao u scenu svojim komentarima i pogledima na nju.

U Hrvatskoj je bio ljeto ranije, na Love International Festivalu gdje je bio najavljen i lani, zajedno s nastupom u Zagrebu na prvi maja, no ispalo je da smo ga tog srpnja 2019. godine posljednji put ugostili.

andrew w

FOTO: Cabaret Voltaire CC

Oni koji su ga poznavali kažu da je i kao privatna osoba bio ‘čovjek na mjestu’, inteligentan, načitan, pristojan i vazda zainteresiran za ćakulu o muzici. I da je volio humor.

Inače, rođen je engleskom Windsoru gdje je ostvario prve kontakte s funk i disco glazbom, a krajem 80-ih preselio je u London gdje je sve češće puštao muziku na zabavama. Naime, imao je gomilu vinila i ogromno znanje u muzici pa je nekako samo po sebi postalo logično da to nekamo treba i ’istovariti’. Paralelno je kao freelancer, pod svojim imenom i pseudonimima pisao po novinama o glazbi, ali i o modi, nogometu, pop kulturi u najširem smislu tog pojma.

Uskoro je počeo ozbiljnije DJ-irati, djelovati u izdavaštvu, stvarati i producirati, a ostalo je povijest.

Ako niste dosad imali prilike čuti što je radio, posegnite za nekim od njegovih mnogobrojnih DJ setova na internetu i uživajte u šetnjama Andrewa između krajnosti – techna, punka, housea i rock and rolla.

U svim kombinacijama.

Tako je to radio muzičar koji je radije boravio pod borovima Porta, nego u klimatiziranim VIP ložama Ibize.

Zadnji ples ? ..fala Andy!

Objavljuje Martina KovačićSrijeda, 17. veljače 2021.

Novi Prologue predstavlja esenciju bogate srbijanske elektroničke scene: Upoznajte Nikolu Mihailovića

Previous article

Godišnja Skupština Udruge RatCat: Usprkos pandemiji, 2020. je bila uspješna i iznjedrila je nove projekte

Next article

Comments

Comments are closed.