CoverMuzikaNewsTunel

10 puta po 10.000 eura za organizatore koncerata iz manjih sredina

0

Deset puta po 10.000 eura namjerava organizatorima koncerata i klupskih zbivanja, koji djeluju izvan četiri najveća hrvatska grada, u suhe arterije ušpricati hrvatski Ured za izvoz glazbe (We Move Music Croatia), najavili su danas priopćenjem.

Projekt je to ‘Ajmo!’, pilot projekt nastao kao rezultat njihove suradnje s Ministarstvom kulture i medija RH koje će osigurati taj novac za scenu.

Motivirani su očitim i vidljivim manjkom koncertne aktivnosti na prostorima izvan najvećih gradova Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka pa financijskom injekcijom žele omogućiti kvalitetniji razvoj scene u manjim sredinama, obogatiti društveni i kulturni život građana te ih potaknuti na djelovanje. Otprilike na način kako je to napravljeno u branši kinematografa, želja im je začeti stvaranje svojevrsne organizacijske mreže i tako inicirati provedbu neke trajnije politike podrške koncertnim promotorima, ali ne samo njima jer novac je, kazali su nam, osiguran i za organizatore nekoncertnih klupskih zbivanja poput onih na sceni elektroničke glazbe. 

‘Da bismo imali što pokazati u inozemstvu, moramo ojačati domaću koncertnu infrastrukturu, kako fizičku tako i organizacijsku. Želimo potaknuti i sufinancirati organizatore, zainteresirati gradove, općine i županije kao nužno potrebne partnere. Glazbenici, javni djelatnici, koncertni promotori, svi trebaju jedni druge. Ovaj pilot projekt je početak rada na njihovom međusobnom umrežavanju’, kaže Dražen Baljak, jedan od osnivača Ureda za izvoz glazbe  i predsjednik Hrvatske glazbene unije.

Dražen Baljak za DJ pultom Tunela

Natječaj ‘AJMO!’ namijenjen je svim organizatorima koncerata (i srodnih evenata), bez obzira na njihov formalno pravni status, što znači da će se javit moći javne ustanove, udruge, trgovačka društva, samostalni umjetnici i obrti.

Novac će ići onima koji budu imali najveće ambicije i najkvalitetnije planove, ali i nekakvo iskustvo te poticaj lokalne zajednice, odnosno lokalne publike, a u natječaj će odmah uvrstiti izvođače koji su već iskazali zanimanje da sudjeluju u tom projektu, priopćeno je.

10 puta po 10.000 eura ponudit će, vjerojatno, već sredinoim lipnja ove godine, a natječaj će biti otvoren mjesec dana nakon čega će nezavisno povjerenstvo ocijeniti ponude. Tko su sretnici, objavit će tijekom SHIP festivala u Šibeniku, a financirani programi održavat će se između listopada ove i ožujka iduće godine.

We Move Music Croatia, podsjetimo, osnovan je radi potpore glazbenih profesionalaca u inozemstvu, međunarodne suradnje s europskim glazbenim sektorom i drugim uredima za izvoz glazbe i organiziranja showcase festivala i glazbene konferencije u Šibeniku SHIP.

Bakula i PaleolitiK otvaraju Barbarellu: Izbornik je Dobar House, za pultom i Radio Slave

Previous article

INTERVJU Pero Fullhouse: Od škverskog trliša do moderne robotike, s muzikom, uz muziku i za ljubav

Next article

Comments

Comments are closed.