CoverMuzikaNews

Večeras počinje nova epizoda Tunela: Predstavljamo program i glavne krivce za tako željeni ples

0
Tunel u Šibeniku

Preuređenje šibenskog Tunela, u koji će ove subote napokon vratiti njegova publika, započelo je čim je postalo očito da pandemija neće tako lako ‘molati’, a u toj zahtjevnoj i skupoj operaciji sudjelovao je ogroman broj ljudi, ustanova, institucija, poduzeća, umjetnika – žena i muškaraca čija bi imena mogli do sutra nabrajati.

Uz podršku gradskih vlasti koje su projekt proglasile strateški važnim za Šibenik, Tunel se transformirao u jedinstveni centar klupske i alternativne kulture. Kreativni pojedinci i grupe dobili su u radionicama i studijima prostor za rad i djelovanje, ali i mjesto gdje prezentiraju svoja djela – ne samo na pozornici kluba i u izložbenom prostoru Tunela, već i pred puno širim auditorijem do kojeg se dopire razvijenim digitalnim i medijskim platformama udruge RatCat.

Paralelno s uređenjem prostora za kreativne korisnike, preuređen je i klub s novim plesnim podijem, barovima i drugim prostorima za posjetitelje koje je, kao i svih sezona ranije, ulickao Danijel Hrg. Radionica njegova branda Deni Design, koja se nalazi u Tunelu, ne proizvodi samo rekvizite za scenu i interijer kluba već i umjetničke eksponate za druge gradske pozornice što i jest smisao projekta Tunel.

Danijel Hrg i Szafran: Završno uređenje kluba

Otvaranje Tunela, koje je bilo planirano za rujan, zbog velikog je zanimanja publike i glazbenika uranilo pa je nakon popuštanja covid mjera osmišljen glazbeni program koji će se održavati svakog drugog vikenda do lipnja, kada nastupa uobičajena ljetna klupska stanka.

Nakon subotnjeg početka uz Nick Jellya i poljsko-berlinsko-pirovačkog DJ-a Szafrana, u Tunel dolazi DJ Jock čiji će novi zvuk samo tako ‘leći’ u Tunelu. Po prvi put bit će redovne i večeri neelektroničke muzike koju će za uskršnji vikend puštati Stella i She J, a zadnje subote u mjesecu iz Berlina stiže ime koje nikada prije nije nastupilo u Hrvatskoj čime se nastavlja dobra stara tradicija nacionalnih premijera za publiku Tunela.

U svibnju svira profesor Sergej Snooze iz magazina Sporky Disco, veliko pojačanje udruge, tima i DJ kolektiva. Taj strastveni znanstvenik i istraživač  djeluje unutar projekta Tunela na puno širem prostoru od plesnog podija. Pun je dobre muzike i jedva čeka testirati novu pozornicu svog novog kluba.

Kraj sezone pripada jednom od najtalentiranijih šibenskih glazbenika, Fikcio Mongeru čija je stvar ‘Meisie’ konkurirala za house singl godine, a koji uskoro izdaje i prvi solo album. Frontman je benda The Fogsellers s kojim uskoro radi novo izdanje fešte lighta i zvuka Sono Koloro, a usput u Tunelu uređuje  glazbeni studio i edukativnu platformu za one kojin žele raditi muziku.

Program, naravno, donosi još par iznenađenja, a do kraja sezone čut ćemo i kakvu muziku trenutačno rade ostali domaćini Tunela, Lawrence Klein, Beepolar, Stipe Jazzy i Antonio Jukić.

Tijekom dvije pandemijske i neplesne godine, clubbing se u ‘buži’ pod Šibenikom nastojao održati brojnim projektima poput serije streamova, video DJ setova Soundtrack Croatia, mix serijala na SoundCloudu kao što su Prologue i Sporky Mix, video magazinom Sporky Disco koji je se emitirao neprekidno gotovo 70 tjedana za redom.

Centar svih tih djelovanja bio je Tunel.

U tom razdoblju, clubbing se održavao uz potporu vojske ljudi koji su uskakali kao pojedinci ili putem sustava u kojima djeluju, ne samo Grada Šibenika već i  Šibensko-kninske županije, gradske i županijske turističke zajednice, javnih ustanova Priroda i Tvrđava Kulture, NP Krke, NP Kornata; poduzetnika poput vinara Ante Sladića, Sportskog centra Mandalina, sportaša i aktivista Gorana Šimića, Maje Laurić, kompjuteraša Denisa Periše, Vjekoslava Balina, električnog meštra Ivice Crvelina, Branimira Ševerdije i njegova kluba Opium, Ante Dugopoljca iz Projecta Vojarne, drage nam Raveologije, sajta Partyaneri, fotografa Valerija Baranovića i Deana Bataka, video producenta Joška Sablića i Black Orange tima, Snježane Klarić, prvoborca diskodelije Marka Vuletina, knjigovodstvenog servisa Laurić, posade broda Jastog, Grada Skradina, Zagrebačke pivovare, medija poput ŠibenikINa i Dalmatinskog portala s Matom Prlićem na čelu, sustava Entrio, lokala Majstor i Margarita, Igora Bergama, uprave šibenske Elektre, Vodovoda, Zelenog Grada, Lučke uprave Šibensko-kninske županije, brodogradilišta Iskra, Ministarstva kulture i medija, djelatnika gradske uprave koji su fanovski probleme Tunela rješavali i u radnim i u privatnim satima, zatim nebrojenih artista, novinara i drugih koji su se izredali u magazinu Sporky Disco te kroz projekte Prologue i Sporky Mix…

I da ne nabrajamo tako do sutra, hvala vam svima u ime Tunela, muzike i Šibenika koji uistinu jest grad pozornica.

A posebno hvala onima koji su šibenski clubbing održavali u prašini hodnika i tunela ispod grada, u istinskom undergroundu Tunela.

U subotu plešemo s vama. Hvala vam svima od srca.

Tunel, opening night 2022

Plesači se u subotu nakon dvije godine vraćaju u Tunel koji će do ljeta raditi svaka dva tjedna

Previous article

Tunel više nije rezerviran samo za elektroniku: Idućeg vikenda Šibenik pleše na dobru muziku za sve!

Next article

Comments

Comments are closed.