LIFEMuzikaNews

Uoči dodjele nagrade Elector otkrivamo u kojem su filmu najbolji hrvatski DJ-i

0
Elector DJ godine / Ilustracija RatCat

Na foru ‘koja ti mjuza iz filma padne prva na pamet kad se sjetiš nje ili njega’ povezali smo najbolje hrvatske DJ-e sa po jednim YouTube clipom, a povod je – naravno – skora dodjela nezavisne glazbene nagrade Elector u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Ana Antonova – Love Theme (Vangelis) Blade Runner (1982.)DJ-ica,

Producentica i promotorica Ana Antonova dolazi s otoka Krka, a bazirala se na riječkoj glazbenoj sceni. Kao autorica i producentica debitirala je 2019. godine EP-em “Habay” koji je objavila za Conceptual Black Records te je od onda postala prepoznatljivo ime, ne samo na lokalnoj i nacionalnoj, već i na regionalnoj sceni u elektroničkim krugovima. Get Physical, Dobar House, THANQi WAPM samo su neke od etiketa na kojima se glazba Ane Antonove pojavila.

 

Felver – Ride of the Valkyries (Richard Wagner), Apocalypse now, (1979.)

Zagrebački gospodin DJ Felver pripadnik je nulte genracije DJ-eva u našoj metropoli. Zaslužan za neke od prvih partyja u Zagrebu, kao i za formiranje gradske DJ kulture. Uz DJ-eve Kikija i Frajmana, stajao iza kultnog Stereo Studija, najpoznatijeg domaćeg clubbing brenda. Godine 2014. pokrenuo je Stereotip, koji je ove godine nominiran i za Event godine.

 

DJ Jock – Confusion (Dub – Extended Edit), Blade 2 (1998.)

Svestrani splitski DJ i producent DJ Jock jedan je od najzaposlenijih DJ-eva novije generacije na našoj sceni. Za DJ pultom se prvi put pojavio kada mu je bilo tek 17 godina, a već godinu kasnije predstavio je i svoj prvi EP. Godine 2012. potpisao je za prestižni Pornographic Records koji vodi Cristian Varela, a surađivao je s brojnim eminentnim imenima elektroničke scene. Osim u kategoriji DJ-a godine, DJ Jock je na drugom izdanju ELECTORA nominiran i za Techno singl/EP godine.

 

DJ Ogi – Danger Zone (Kenny Loggins) Top Gun (1986.)

Veteran riječke, hrvatske pa i europske techno scene, DJ Ogi, također je u bubnju za DJ-a godine. Iza njega je 30 godina bogate karijere tijekom koje se okušao kao DJ, promotor, organizator, autor i producent. Clubbing serijal Energetica, kojeg je pokrenuo upravo DJ Ogi, najdugovječniji je techno brend u Hrvatskoj i široj regiji. Vlasnik je i četiri izdavačke kuće: Techno Factory, Beast Music, Predator i Black Star.

 

Ivna Ji – Life is A Traffic Jam (2Pac feat. Eight Mile Road), Gridlock’d (1997.)

Dugogodišnja promotorica i DJ-iva Ivna Ji na zagrebačkoj sceni je poznata i pod imenom Ivna Yuri, a glazbenom se produkcijom uspješno bavi već 10 godina. Studirala je na SAE Institutu i MPA Akademiji, a dosad je glazbu objavila na: brokentoys, 20/20 Vision, ZwaarteKracht, Aztlan Records i dr. Početkom prošle godine je nastupila na popularnoj berlinskoj streaming platformi Hör Berlin, a osim za DJ-icu godine, s kolegama će odmjeriti snage i u kategoriji Electronica singl/EP godine.

 

Ilija Rudman – Assault on Precinct 13 Theme (John Carpenter), Assault on Precinct 13 (1976.)

Dj, autor, producent i izdavač Ilija Rudman na sceni je preko 20 godina. Jedan je od najcjenjenijih hrvatskih producenata na svjetskoj underground house/disco sceni te je vlasnik Imogen Recordingsa. Rudman je i jedan od programskih urednika u zagrebačkom klubu Peti Kupe. Kao producent je inovativan te eklektičan, a kao DJ osebujan i nepredvidiv. Osim u utrci za Dj-a godine, Ilija Rudman se natječe i u kategorijama Albuma godine te Remiksa godine.

 

Petar Dundov – Danzando nella Nebbia (Nino Rota) Amarcord (1973.)

Petar Dundov jedan je od najpoznatijih hrvatskih DJeva još od početka 90-ih godina. Nastupao je na prvim rave partyjima u Lijepoj našoj, a tijekom posljednjih godina pa sve do danas nastupa kao DJ i live act. Dundov je prošlogodišnji dobitnik statue u kategoriji Techno singla godine, a ove godine je nominiran u istoj te u kategoriji Remiksa godine.

 

Insolate – Mondo Bobo (Central Problem) Mondo Bobo (1997.)

Insolate je prošlogodišnja dobitnica priznanja DJ-ice godine, a prva dama hrvatskoga techna i u drugom je izdanju ELECTORA u bubnju. Na domaćoj DJ sceni je od polovice 90-ih godina, a bavi se i organizacijom evenata u rodnom Osijeku. Posljednjih godina prednjači po broju inozemnih nastupa među hrvatskim DJ-evima. Insolate je ponosna vlasnica kuće Out Of Place.

 

Filip Motovunski – Burn my Shadow (UNKLE) Repo Men (2010.)

Filip Motovunski na prvom je izdanju ELECTORA pokupio nagradu u kategoriji Remiks godine, a sada se natječe i u kategoriji u kojoj publika daje zadnji glas. Stjegonoša hrvatske i regionalne drum’n’bass scene cijenjen je i u Velikoj Britaniji, kolijevci d’n’b glazbe. Prije šest godina je započeo suradnju s poznatom kućom Bad Taste Recordings, a prošle godine je otvorio novi studio u Zagrebu. Osim za DJ-a godine, nominiran je i u kategoriji Bass singla/EP-a godine.

 

Jan Kinčl – Where is my mind? (Pixies) Fight Club (1999.)

Jan Kinčl je zagrebački DJ, producent, promotor, audio inženjer, medijski, kulturni i prosvjetni djelatnik. Posljednjih godina uspješno surađuje s francuskim klavijaturistom Regisom Kattiem, s kojim nastupa kao DJ i live act. Osnivač je Cyclea, brenda pod čijim okriljem funkcionira klupski event serijal, izdavačka kuća i studio u Zagrebu. Jan Kinčl trenutačno radi i kao predavač na United POP akademiji. Na prvoj dodjeli nezavisne glazbene novinarske nagrade ELECTOR prošle godine odnio je pobjedu u kategoriji house singla i jedan je od autora dobitnekompilacije ”Healing Sounds – Croatia Earthquakes Relief Project”.

 

Matroda – Bullet Time (Moderna Remix) The Matrix Resurrections (2021.)

Po broju streamova, Matroda je trenutačno jedan od vodećih hrvatskih glazbenika u čitavome svijetu. Godine 2015. postigao je globalni uspjeh s remiksom hita ”California”, SNBRN-a i Kaleene Zanders (inače obrade ”California Love Dr Drea i 2Paca). Posljednjih godina živi i radi u Los Angelesu te nastupa diljem svijeta. Osim za DJ-a godine, nominiran je i u kategoriji House singla/EP-a godine.

 

Peznt – Maniac (Michael Sembello) Flashdance (1983.)

Nekoć tandem, PEZNT je danas solo projekt Toma Pasaneca (Blacksoul). Kao DJ, producent, autor, izdavač i glazbeni menadžer aktivan je na sceni od sredine 90-ih godina. Iza sebe ima zavidnu diskografiju od preko 350 izdanja, a kao PEZNT djeluje od 2016. godine te postiže veliki uspjeh singlovima za Strictly Rhythm, Defected i Nervous. Prvi je hrvatski izvođač na Warner Musicu te je vlasnik izdavačke kuće Blacksoul Music i Mixmag licence za ex-YU regiju. Nedavno je nastupio u MSU s Jazz orkestrom HRT-a.

 

Tom Bug – Brucia la Terra (Nino Rota) The Godfather (1972.)

Tom Bug je zagrebački DJ/producent, promotor i izdavač. Nedavno je obilježio zavidnih 20 godina karijere, a vlasnik je izdavačke kuće Dobar House i organizator istoimenog clubbing serijala. Godine 2015. pobjeđuje na hrvatskom Burn Residency DJ natjecanju,

Elector glasanje

Autor – Masked Ball (Jocelyn Pook) Eyes Wide Shut (1999.)

 

Odabrane kompozicije su s nominiranim glazbenicima povezane prema osobnom dojmu i gledištu autora članka pa ne odražavaju nužno neki objektivni, ako takav uopće postoji, pogled na stvari.

Nominirana DJ-ica godine Ivna Ji u Tunelu nastupa s londonskom acid techno curom Birds

Previous article

INTERVJU Ilija Rudman ne priča mnogo. Kad osjeti da bi nešto ipak trebao reći, izda ploču

Next article

Comments

Comments are closed.