CoverLIFEMuzikaNewsTunel

Šibenik je električne gitare otkrio kad i Rolling Stonesi, prvi je uveo električnu rasvjetu i razvio elektroničku scenu

0
Volim Šibenik Magazin Screenshot

Prve električne gitare u Hrvatskoj svirale su se u Šibeniku koji je 1962. godine, kada su primjerice osnovani Rolling Stonesi, imao nekoliko ozbiljnih rock bandova, Magnete, Mjesečare, Polaris i čuvenu grupu MI čiji je član Siniša Škarica, kao producent i glazbeni urednik značajno utjecao na razvoj jugoslavenske glazbene scene i diskografije.

Časopis Volim Šibenik / Screenshot

Kada se gotovo pola stoljeća kasnije događala nova velika električna, odnosno elektronička glazbena priča, Šibenik je opet bio pionir sa svim svojim DJ-ima, publikom, promotorima i klubovima u kojima se plesalo na house i techno.

A sve je zapravo počelo 28. kolovoza 1895. godine kada je Šibenik među prvima na svijetu uveo struju kako bi ‘munjivom’ donio svjetlo na svoje ulice. U 20 sati i 20 minuta, toga dana, zasvijetlile su prve električne žarulje šibenske javne rasvjete koja se napajala strujom iz hidroelektrane na rijeci Krki.

Šupuk i ekipa u svojoj hidroelektrani

Bilo je to djelo lokalnih vizionara, naprednih ljudi koji su učinili nešto nevjerojatno i fantastično, bili poput Steve Jobsa svoga vremena.

Šibenik se u to ‘električno’ doba transformirao iz težačkog u moderan grad koji gradi modernu bolnicu ( i veliku ludnicu), super opremljenu poštu, željezničku postaju za vlakove koje jednakom brzinom prometuju i danas, suvremeno kazalište i vodovodnu mrežu te pod austrijskom vlašću među prvima uvodi hrvatski jezik u gradsku upravu. Bilo je to vrijeme gradonačelnika Ante Šupuka, oca modernog Šibenika koji je svojom vizijom i djelima nadišao mračne okvire i upalio svjetlo. Doslovno i metaforički.

Ante Šupuk

I ove godine Šibenik će obilježiti svoj veliki električni dan manifestacijom ‘Light is Life’ neumornog Zorana Lučića Luce koji u povodu 28. kolovoza priprema već šeste godine za redom novu seriju multimedijalnih instalacija i sadržaja na gradskim ulicama i trgovima.

Dio eksponata s manifestacije ‘Light is Life’ koristi se i kao rekvizit za scenografiju Tunela (velike svjetleće kugle na plafonu, hvala Luca!). Kada idući put budete plesali pod njima sjetite se naših predaka, vizionara koji su se usudili ići korak ispred svoga vremena kako bi ugasili mrak. Dopustite mašti da se zaigra; treba upaliti još mnoga svjetla.

FOTO: VAB

Ide najluđa sezona Tunela: Top DJ gostovanja, Halloween, RatCat5, Badnjak i novogodišnji after

Previous article

Večeras Šibenik pleše za Darka: Četiri DJ-a Tunela prašit će dark-o-disco za njegovo zdravlje

Next article

Comments

Comments are closed.