MuzikaNews

Otišao je reaggae velikan U-Roy. Vedran Meniga prisjeća se susreta s tim inovatorom i ljudinom

0
U-Roy na Seasplashu. FOTO Tomislav Sporiš

U 78. godini života preminula je reaggae legenda U-Roy, javili su iz njegovog Trojan Recordsa.

The Originator, kako su ga zvali, bio je gost i 16. Seasplash festivala, koji se održao u Puli 2018. godine.

Vedran Meniga, organizator Seasplasha, prisjetio se susreta s ovom jamajkanskom glazbenom ikonom.

‘U-Roy je već tada naočigled bio u poznoj dobi. No i dalje je imao bistri pogled i komunikaciju. Bio je živahan čiča,’ počinje Meniga, dodajući da je upoznati legendu koja je stvarala scenu uvijek poseban doživljaj.

‘Njegovo gostovanje na festivalu bilo mi je tim draže što ga je doveo Mad Professor. On je osoba koja je popularizirala dub u Europi. 80-ih je bio jedan od prvih producenata tog žanra. On je kriv što smo se čak i mi pankeri navukli na taj zvuk,’ govori Vedran.


U-Roy i Mad Professor dijelili su pozornicu na Seasplashu. Mad Professor je puštao matrice, a U-Roy je pjevao u svojem specifičnom ‘toasting’ stilu, kojeg karakteriziraju divlje i originalne improvizacije koje se izvode preko dub podloge.

Osim osebujnog nastupa, Meniga posebno pamti zbivanja iz backstagea.
‘U-Roy je došao odjeven u ležernu ljetnu odjeću, a za nastup je pripremio sako i hlače. Na festivalu nismo imali garderobu, pa smo mu djevojke koje hostaju bendove i ja okrenuti leđima napravili krug u kojem se presvlačio,’ prisjeća se Meniga.

Na festivalu je bio i Alex, Nijemac sa hrvatskom adresom, čovjek iza Sandokan Hi-Fija i veliki U-Royev obožavatelj.

‘Alex mi je rekao da mu je U-Roy najveći idol i uzor. Imao je tremu za prići mu, pa sam ga doslovno uzeo za ruku i odveo ga do njega. Rekao sam mu da znam da je U-Roy, iako je legenda, samo čovjek kojem će biti drago ako mu netko dođe s lijepim riječima,’ sjeća se Meniga.

‘Upoznali su se. Alex je rekao U-Royu da mu je promijenio život. Imali su stisnute ruke i gledali se u oči, a obojici je oko i zasuzilo. Vidjelo se da je U-Roy ljudina. Prvi je put došao u neki nepoznati dio svijeta, u poznim godinama, i netko mu govori da je snažno utjecao na njega. Svima koji smo bili tamo je to bilo prilično emotivno i urezalo nam se u pamćenje,’ priča Vedran.

16. Seasplash, na kojem je U-Roy bio gost, održao se pod egidom “Nova era”. Koncept je bio takav da se legende koje su postavile temelje žanra povežu sa svježim imenima. To izdanje festivala bilo je odskočna daska nekim imenima koja su danas vrlo aktualna – primjerice, Playground Hustleu. S druge strane, U-Roy je te iste godine izdao svoj posljednji studijski album ‘Talking Roots’.

‘I mi distribuiramo taj album. Otkada je stigla vijest da je U-Roy umro, počele su brojne narudžbe, ne samo iz Hrvatske, nego i iz inozemstva,’ kaže Meniga.

Inače, U-Roy je svojim ‘toastingom’ utjecao na ranu rap scenu, a kasnije i hip-hop pokret. Zbog toga ga nazivaju i ocem današnjih MC-ja. Svoju je karijeru započeo davne 1961. godine na Jamajci. Prvu svoju ploču, na kojoj je radio s Keithom Hudsonom, Lee Perryjem i Peterom Toshom, izdao je 1969. godine. Glazba je bila njegov život do samoga kraja.

 

Pravda za influencere: U Americi TikTokeri sada mogu zaraditi penziju i biti u sindikatu

Previous article

Šibenik europskim novcem gradi ‘Centar za mlade’: Imat će koncertnu dvoranu za velike evente i underground

Next article

Comments

Comments are closed.