Izbor urednikaLIFENewsREPORT

Šibenik europskim novcem gradi ‘Centar za mlade’: Imat će koncertnu dvoranu za velike evente i underground

0
Centar za mlade
FOTO: Ilustracija / Grad Šibenik

‘Centar za mlade’ novi je projekt šibenske gradske uprave koja na području bivše vojarne Bribirski knezovi namjerava europskim novcem izgraditi višenamjenski kompleks s koncertnom dvoranom, sportsko-penjačkom halom te prostorijama za radionice, izložbe, skate park i slično.

‘Prenamjenom prostora bivše vojarne želimo preobraziti ovo derutno i zapušteno područje te ga staviti u funkciju, a Centar za mlade uklapa se u strateško opredjeljenje Grada Šibenika koji u tom dijelu grada već razvija prostor za visoko obrazovanje i mlade’, kazao je danas na lokaciji budućeg Centra gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

centar za mlade

FOTO: Maps / Google

Na tom prvom predstavljanju projekta javnosti gradonačelnik je podsjetio kako se obližnja bivša vojarna Palacin već prenamjenjuje u studentski dom, a odmah pokraj je i centar coworking prostora i inovativnih tehnologija Trokut.
U istoj zoni nalazi se Fakultet energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, tamo će biti i DOIT centar, za par dana otvara se i visokotehnološki centar poslovnog i projektnog savjetovanja, marketinga, brendiranja i dizajna ABC (Adriatic Business Centre), a tamo je i Tunel u Mandalini.

Jeste li se već prijavili na panel ili radionicu za Otvoreni dani ABC-a: Brendiranje i potencijali audiovizualnog…

Objavljuje Adriatic Business CentreČetvrtak, 18. veljače 2021.

 

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura, koji je od početka mandata u misiji trajnog rješavanja problema nedostatka adekvatnog prostora za koncerte u Šibeniku, procijenio je projekt na oko 30 milijuna kuna.

‘Gradu treba zatvoreni koncertni prostor, a sportski klubovi inicirali su potrebu za formiranjem penjačke dvorane za slobodno penjanje pa smo sve to povezali i nadodali prostore za sve one namjene koje se uklapaju u jednu takvu cjelinu’, kazao nam je.

Budući da je riječ o različitim sadržajima, ideja arhitekata bila je međusobno ih povezati kako bi se kroz njihovo ispreplitanje stvorio novi urbani prostor za svakodnevna događanja. Prema projektu koji su osmislili arhitekti Dario Crnogaća i Ana Selak predviđeno je tako formiranje zajedničkog trga u dva međusobno povezana objekta. Nekadašnju vojnu halu prenamijenit će u koncertnu dvoranu, a zgradu kotlovnice u sportsko-penjačku dvoranu u kojoj će biti i radionice.

hala

FOTO: Udruga PARK

Te dvije zgrade arhitekti su povezali nadstrešnicom koja, estetski, naglašava ulazna pročelja, a ujedno ljeti brani od sunca i osigurava ugodnu klimu na budućem trgu mladih.

Osim live svirki, lokacija sadašnje hale namijenjena je i drugim sadržajima pa će se interijer moći prilagođavati, ovisno o programima i broju posjetitelja. Sastoji se od velike i male dvorane, koje su razdvojene središnjom servisnom zonom na način da mala dvorana služi kao predprostor u kojem se ljudi okupljaju prije i poslije koncerata u velikoj dvorani. Kada mnogoljudnih evenata nema, moći će se koristiti kao mjesto susreta za manje glazbeno-scenske nastupe, izložbe, glazbene i likovne radionice i predavanja, tamo bi bio kafić i slični sadržaji, doznajemo u gradskoj upravi.

centar

FOTO: Maps / Google

Nekadašnja kotlovnica zbog svoje visine i prostranog unutarnjeg prostora predviđena je za smještaj sportsko-penjačke dvorane i prostora za radionice. Intervencija u postojeće stanje bila bi minimalna jer Grad želi sačuvati izvoran izgled objekta koji se, inače, proteže na tri kata. Prostor za lead i boulder penjanje (4,5 do 13 metara visine) projektanti su smjestili na prve dvije etaže, a na gornjoj ostavili prostor za predavaonicu, pilates, jogu i slično.

Ispred zgrade ima mjesta za dodatne sportske sadržaje poput hodanja po užetu, joge na otvorenom, a tamo se nalazi i veliki dimnjak pogodan za vanjsko penjanje. Neće ga rušiti jer smatraju da će biti dobar orijentir u prostoru i ugodno se uklopiti u vizuru grada.

 

Otišao je reaggae velikan U-Roy. Vedran Meniga prisjeća se susreta s tim inovatorom i ljudinom

Previous article

Regija oplakuje odlazak Panonskog mornara: Đorđe Balašević preminuo je danas u 68. godini

Next article

Comments

Comments are closed.