KULTNews

Nova serija ‘Mi djeca s kolodvora Zoo’: Nedovoljno pankerska priča drogi, prostituciji, muziki i očaju

0
FOTO: Ilustracija / PROMO

“Mi djeca s kolodvora Zoo”, mučna priča o drogi, prostituciji, muziki, beskućništvu i očaju u Berlinu kasnih 70-ih i ranih 80-ih, dobila je novi remake u obliku serije.

Priča o adolescentici Christiane F. ispričana kroz osam epizoda dostupna je na Amazonu, no ćakula se da će uskoro doći i na HBO.


Ovo je druga ekranizacija kultnog i kontroverznog književnog djela, koje je  prilikom izdavanja 1978. godine bilo proglašeno skandaloznim zbog brutalnog ukazivanja na to kako društvo nije uspjelo zaštiti tinejdžere i djecu, koja ulaze u pakao droge i uzimaju heroin sjedeći u vlastitom urinu i rigotini.

Prvu ekranizaciju režirao  je Uli Edel 1981.; bila je riječ o niskobudžetnom filmu u kojem su gotovo svi glumci glumili prvi puta, a soundtrack je napravio David Bowie.

Novi prikaz priče o izgubljenoj generaciji nije naišao na oduševljenje. Novinari Die Tageszeitunga smatraju da je nemoguće da remake ostvari kulturni, društveni i politički utjecaj kakav su imali knjiga i film. Pitaju se je li uopće potrebno ponovno interpretirati materijal koji je obilježio generacije i smještati ga  u novi kontekst.


Philipp Kadelbach, redatelj serije koja se snimala u Pragu i Berlinu, rekao je da im nije bio cilj evocirati atmosferu originala, piše The Guardian. Objasnio je da su pokušali preuzeti esenciju, univerzalnu priču o mladim ljudima koji traže svoje mjesto pod nebom, ali istovremenu modernizirati cijelu stvar.

Radnja je i u seriji smještena u zapadni Berlin na prijelazu iz 70-ih u 80-e godine, no taj kontekst puno manje dolazi do izražaja. Glumci miješaju moderne slengovske termine sa starima, a glazbena su pozadina dancehall, punk i hip-hop numere nastale u posljednjih 20 godina.

Brojni fanovi knjige i filma smatraju da je serija nedovoljno pankerska već zbog svoje same visoke produkcije, koja nije u skladu s temom.

Glavnu ulogu igra 22-godišnja Australka Jana McKinnon.

Regija oplakuje odlazak Panonskog mornara: Đorđe Balašević preminuo je danas u 68. godini

Previous article

Insolate i Sara Renar izdaju prvu zajedničku ploču. Donose 22 minute istraživanja ljudskih anksioznosti

Next article

Comments

Comments are closed.