CoverKULTLIFENews

BIG SEE nagrada AFG-u za bus toteme: Kako od ‘glupog’ stupa napraviti pitu (sa 7.000 godina starom teksturom)

0
AFG i nagrađeni totem / RatCat

Inovativnost i kreaciju utkanu u funkcionalnost i izgled novih info totema na gradskim autobusnim stanicama podignutih u sklopu 100 milijuna kuna vrijednog projekta modernizacije šibenskog javnog prijevoza, upravo je nagradom BIG SEE product design award 2022. potvrdila i međunarodna struka.

AFG totem / Mirsad Mesinovic

Priznanje je to progresivnom šibenskom dizajneru Anti Filipoviću Grčiću koji je i na ovom projektu izašao iz ‘comfort zone’ kako bi od banalnog stupa, na kojem je displej s autobusnom satnicom i rutama, mogao napraviti pitu.

Njegov totem troši minimalno energije, ne širi svjetlosno zagađanje, minimalnih je proporcija i svojim izgledom uklapa se ‘friendly’ u okolinu. AFG je u tom području dizajna napravio iskorak stvorivši posve novi produkt koji pomiče granice, smatra stručni BIG SEE žiri u kojem su svjetski poznati španjolski, izraelski, finski, danski, slovenski, njemački i švicarski dizajneri.

Info na Baldekinu/ Mirsad Mesinovic

Naravno, totemi imaju i onaj važni autorski potpis i pečat, ekstravagantni AFG ‘touch’, a to je tekstura na autobusnim info stupovima koju je preuzeo sa 7.000 godina starih keramičkih posuda sačuvanih iz vremena danilske kulture. U doba masovne produkcije, štancanja i dizajniranja za jeftine produkte s rokom trajanja instagram storya, kreativci poput Ante Filipovića Grčića vjerojatno vape za ovakvim projektima koji im dođu kao ‘lucida intervalla’ za spas umjetničke duše u poremećenoj civilizaciji i bijeg iz turobne svakodnevice. I zato je super što BIG SEE i ove godine dolazi u inovativni, zeleni Šibenik, nakon što je lani pripao našem Idearium studiju.

Nagrađeni produkt dizajn / Mirsad Mesinovic

Nagrađenom dizajneru čestitao je danas šibenski gradonačelnik Željko Burić kazavši da je to potvrda šibenske prepoznatljivosti u dizajnerskom i arhitektonskom svijetu.

‘Naš grad doživljava transformaciju, mijenja se njegova vizura i dobivamo funkcionalne moderne, nagrađivane i od struke prepoznate projekte’, zaključio je prvi čovjek Šibenika.

AFG / Fališ Festival facebook

Kulturni vrtuljak: 2N kod M ‘Muzika nije muzika ako ti zbog nje glava ne radi livo-desno, gori-doli’

Previous article

Poslušajte ‘Mad Hatter’, peti singl idućeg albuma Fikcio Mongera

Next article

Comments

Comments are closed.