EKRANMuzikaNewsSHOW

VIDEO IZ NAFTALINA Skoro pa remastered K-15: Lova, AP i par nenabijenih plastičnih pušaka

0
Lova / K-15 / Screenshot

Ovih dana pojavila se nešto kvalitetnija verzija video spota ‘Lova’ šibenskog benda K-15, od one do zla boga pixelizirane i dosad jedine dostupne na YouTubeu, a kad već dižemo novi stari rip na mrežu, podsjetimo se i kako je ‘Lova’ nastala.

Taj niskobudžetni, odnosno nebudžetni video, snimljen je početkom 2.000 godine kao tarantinovska krim parodija, uz potporu šibenskog dopisništva HRT-a koje je za jednodnevno snimanje ‘Love’, ustupilo Betacam, stativ i svoju ekipu predvođenu snimateljem Markom Paićem (on je iste godine diplomirao na Arhitektonskom sveučilištu u Zagrebu, napustio televiziju i danas ima super karijeru u Arhitektonskom studiju 25,4mm).

K-15 / Croatia Records

Stečajni upravitelj poduzeća koje je nadziralo nekadašnje pogone Šipada u šibenskoj luci, dopustio je snimanje u nekadašnjim hangarima za pretovar i skladištenje drva, a šibenska policija osigurala neometano snimanje opasnih scena automobilske potjere po gradskim ulicama.

Oružje korišteno u spotu, kao i policijske lisičine, nabavljeno je na šibenskoj pijaci, legalnim putem, na štandovima s plastičnim igračkama, a oživljeno je u postprodukciji, u montaži. Kako je sad već valjda nastupila zastara od kazneno-prekršajnog progona (je, moš mislit, ali za super anegdotu valja riskirati) valja se prisjetiti kako je sva pucnjava u spotu, znači vatra, meci, fijuci, bljeskovi uzija i slično, čupana iz scena Matrixa, blockbustera snimljenog godinu ranije. Doslovno frejm po frejm, bljeskovi i vatre su izuzimani iz VHS-a originala i potpom u transparent png formatu lijepljeni u scene iz ‘Love’, na Pentiumu 166, uz jedno tjedan dana rendanja (a kad pukne, i pucalo je, sve ispočetka). Oscara za čelične živce, volju, muda i genij zaslužio je montažer (i glumac u spotu) Vladislav Čolić.

Crv

Spot je rađen na lovorikama albuma ‘Pogledaj na zapad’ (Croatia Records) i trebao je biti svojevrsna najava drugog albuma K-15 koji nikad nije ugledao svjetlo dana. Gotovo kao ni spot…

Premijera spota bila je u šibenskom klubu ‘Garaža’, ali ne i na HTV-u u čijem je programu jedne tada gledane muzičke emisije istoga dana trebala biti. Naime, tog dana Jutarnji list je pukao hedlajn na naslovnici da na nacionalnu dalekovidnicu ide spot u kojem Stipe Ringwald glumi mafijaša pa je HTV ustuknuo junački i bunkerirao spot (treba uzeti tu bunkeriranu kopiju, ona je garant HQ).

AP te dirka, AP te lovi

Ringwald je radi spota spalio skupe gume na svom Mercedesu registracijskih oznaka ŠI xxx AP, a gume je potrošio i vlasnik drugog vozila, Tomislav Šonjić, čije su tablice na Audiju također imale tu, danas iznimno popularnu, AP oznaku.

AP je, ujedno, producirao i režirao spot, a potpisuje i ovaj članak. U tarantinovskoj maniri, pogiba u 63. minuti spota. (Ante Pancirov)

Izraelski DJ i producentski duo Red Axes nastupit će u travnju u Tunelu

Previous article

Šibenski REAH obradio je Teardrop engleskog trip hop banda Massive Attack

Next article

Comments

Comments are closed.