MuzikaNewsTunel

Portret P. Dundova, kreatora inteligentne elektronike koja ruši granice: ‘Rezonirajmo kao jedno’

0
Dundov i Strauss / Ilustracija

Bilo bi više nego primjereno napisati u uvodu da je tajming dolaska Petra Dundova u Tunel (07.04.) fenomenalan jer je zbog friškog novog albuma, sviranja s orkestrom prošli vikend u Cirihu, čestih svirki, intervjua i objava u stranim medijima jako aktualan, ali to zapravo i nije nešto novo jer on ne prestaje biti aktualan otkako je na sceni.

Iako bi ga mogli predstaviti kao techno DJ-a, taj pojam njegov zvuk opisuje samo djelomično jer je Dundov odavno proširio horizonte nadilazeći žanrovske granice koje ionako danas više nitko ne može odrediti.

Kuglana (2018.)

Njemu osobno techno je glazba koja energičnim ritmom pobuđuje pokret i ples, a u harmonijskom smislu je dovoljno apstraktna da otvori prostor za maštu i aktivno sudjelovanje slušatelja.

Kako god ga zvali i kojim god pojmovima on, glazbeni kritičari ili njegova publika taj zvuk opisali, Dundov je godinama jedan od temelja hrvatske elektroničke scene i bez ozbiljne konkurencije njezin najjači izvozni proizvod. Postizanjem osjećaja da su njegove pjesme žive i da mu se muzika stalno razvija, stvorio je jedinstveni zvuk i uspješno ga plasirao globalno po klubovima i diskografski, puno šire od onoga što bi očekivali od nekoga sa ‘techno’ predznakom.

Da je tome tako najbolje ilustriraju dva svježa, vrlo znakovita, primjera, njegov zadnji album i nastup s orkestrom u Cirihu. ‘In Expectation of Dawn’ novi je, ambijentalni album objavljen s prvim danima ožujka ove godine i zvuči kao da je nastao u nekom srednjovjekovnom samostanu.

U godinama pandemije, koja je naprasno promijenila svakodnevicu, unjela nemir, zabrinutost i podsjetila nas koliko je ljudska egzistencija u biti krhka, pokušao sam zamisliti kakav bi nas svijet mogao očekivati nakon nje, kaže o albumu Dundov.

‘Idući iz tame u svjetlo, u rađanju novog dana, postoji trenutak spokoja i tišine obasjan žarkim bojama nadolazećeg sunca koji budi nadu i nagovještava novi početak. Pokušao sam dočarati taj trenutak glazbom, prikazati ga kao svojevrsno putovanje prema ponovnom otkrivanju sebe, te novim uvidom u dublje razumijevanje života’, dodao je izrazivši nadu da će svojim izdanjem probuditi emocije ljudi i biti izvor inspiracije za vremena koja dolaze.

Dundov u ciriškoj epizodi

Proteklog vikenda nadilazio je žanrovske okvire nastupajući u Cirihu u koncertnoj dvorani Tonhalle, u sklopu 20. rođendana programa TonhalleLATE, namjenjenog približavanju klasične glazbe novim generacijama

Prvi dio večeri obilježila je, kako nam javlja, fantastična izvedba ‘Alpske simfonije’ Richarda Straussa, pod dirigentskom palicom Paavo Järvija, dok je drugi dio večeri bio je rezerviran za njegov nastup s članovima Tonhalle orkestra i izvedbu njegovih autorskih djela iz opusa ‘The Mountain’.

Pokazali su publici koliko slatka može biti fuzija klasične muzike i elektronike.

Popis diskografije Petra Dundova je impozantan, kao i lista uglednih glazbenih imena s kojima je surađivao.

‘Moj cilj kao glazbenika je pokušati povezati svijet inspiracije i fizički svijet, glazbu i ples, do granice u kojoj nestaje distinkcija između pokreta i zvuka. Glazba ima jedinstveno svojstvo pobuđivanja dubokih emocija koje postoje u svima nama, samo što smo na neki način zaboravili kako ih ispoljiti. Moja potraga je pokušaj oživljavanja tih emocija u kojima svi rezoniramo kao jedno biće’, kaže stvaratelj inteligentne elektronike koja ruši granice, pokreće noge i vrti umove Dundov.

Kako to radi doznat ćemo u petak, 7. travnja u Tunelu gdje nastupa s odličnim Carnerom (Metz Attack), u sklopu dvodnevnog klupskog programa ‘Easter Double’.

Klikni na sliku za info o zabavi

Ljeto na Martinskoj starta ‘Overgroundom’: Lineup update dočekaj s blind upadom u džepu!

Previous article

Dvije noći u Tunelu na dva stagea! Uz Carnera i Dundova u petak i techno pozornica S. Batacoste

Next article

Comments

Comments are closed.