News

INTERVJU Andrea Ljekaj: Nova ideja je rizik, a bez toga nema igre. Radimo što želimo i ono što moramo

0
A. Ljekaj / Ilustracija RatCat

Andrea Ljekaj godinama radi svoju muziku i štanca je na labelima kao što su Get Physical, Oddity, Elrow i Endangered, a nakon što se prije godinu i pol dana sistemski uhvatio svog novog zvuka i fokusirao se na glazbu koja ga trenutačno intrigira, na sceni se pojavio s projektom ‘Atje’, odnosno pokrenuo vlastitu diskografsku kuću.

Hrvatski dj i producent, koji svoju muziku smatra višebojnom, za prvo je izdanje odabrao vlastitu muziku i objavio ‘Sapore Puro’, a paralelno je nastavio punom parom djelovati i na svim ostalim razinama svoje kompleksne ličnosti koju donekle razotkrivamo u ovom razgovoru koji slažemo i preslagujemo već tjednima (bez pomoći umjetne inteligencije).

Čuj, Andrea, jebiga, netko ti je već trebao reći… ‘Sapore’ ti pucketa od prvih sekundi, k’o stara ploča. Pa kakva ti je to produkcija u doba kad umjetna inteligencija rješava puno veću frku na trakama?

Hahaha vrh pitanje. Ta razna pucketanja su neizostavni dio svake moje pjesme i tu su kako bi zagrijali atmosferu i povezali ostale zvukove.

ok, priznajem, prilično tupast upad u intervju, ali nisam odolio glupoj zafrkanciji. Inače, neka uđe u zapisnik da mi se Sapore sviđa. I Puro sa svim tim vokalima… jesu vokali?

Hvala ti Ante. Da, to su vokali i morao bi te ubiti kada bi ti rekao čiji su. Toliko su izobličeni da ih ni sam autor ne prepoznaje.

Klikni na banner za ATJE muziku

OK, pošteno, ionako nemam pojma s kim se družiš i koga sempliraš. Ja te zapravo i ne poznajem baš dobro pa ću krenuti s banalnim pitanjem, a ono kaže: što te ponukalo da u zrelim godinama radiš label?

Sloboda umjetničkog stvaralaštva i mnoštvo dobre glazbe. Nakon pola života u glazbi, te više godina radeći za Get Physical Music i ostale izdavače, mislim da je bilo i vrijeme da napokon pokrenem svoju etiketu ponudim ljudima nešto svježe.

Aktualno izdanje

bilo tko može registrirati djelatnost, prijaviti se u srodne cehove i imati label danas, zar ne? mislim, čisto administrativno, pravno…

Ako je osoba mentalno sposobna i samostalna, može što god poželi. Danas bilo tko može otvoriti label ili postati DJ, no malo je onih koji se ističu svojim radom i razmišljaju izvan kutije.

ako ne ideš štampati vinil u super nakladama i bacati pare na dečke iz kvarta koji, kao, nešto produciraju, nego tu i tamo objaviš nešto digitalno – to onda nije neki skup sport? ili je?

Ako češ sam stvarati, producirati i miksati pjesme, raditi mastering, vizuale i video, te pisati press i raditi promo kampanje itd. zatim samo dignuti pjesmu na Bandcamp i SoundCloud bez ikakve distribucije onda te košta ‘samo’ tvog vremena i energije.

U slučaju da imaš ekipu koja će ti pomoći da to sve odradiš kako si zamislio onda bi te izdanje moglo koštati jedne prosječne hrvatske plaće ili više. Za npr neki već etablirani label dodaj još jednu nulu.

Sa ATJE imamo privilegiju izdavati i predstavljati se na svim servisima diljem kugle zemaljske i raditi s jako talentiranim ljudima iz distribucije Proton, a tu je i Get Digital menađment iz Berlina koji nam pomaže sa promo kampanjom.

Ilustracija / RatCat

ljudi to ne znaju. evo ni ja ne znam. elektronički smo dosta nepismeni, čini mi se…

kako je ulaziti u sve to u jednom pravno nesigurnom okružju kakvo je ovo naše? bez kvalitetnih (često i ikakvih) strukovnih medija, agencija, profesionalaca, neke osnovne infrastrukture bar za stvoriti temelje nekakve muzičke industrije kada je o elektronici riječ?

Svaka nova ideja je jedan veliki rizik, a znaš i sam da bez toga nema igre. Radimo što želimo i ono što moramo.

Trenutno se ne opterećujem hoće li se sve isplatiti financijski ili ne, već mi je prije svega bitno samo izvršavanje i proces.

Vjerujem u to što radimo i okružen sam jako talentiranim ljudima kao što su Filip, Andreja, Bruno, Roland i Nikola koji čine ovaj projekt posebnim, a kada imaš tako nešto na okupu eventualno se i isplati.

Ilustracija / RatCat

srećom, nije da nemaš iskustva?

Imam nešto iskustva no i dalje učim svakim danom, sve zahvaljujući ljudima kojima sam okružen, a posebice radi labela Get Physical i kolega kao što su Roland i Filip.

kopao sam malo po mreži pripremajući se za ovaj razgovor, ali nisam se usrećio. na googleu (koji je ionako tup i glup od reklama) naletio sam na jedno  765 copy-paste varijacija tvoje biografije sa svim onim općenitim kvalifikacijama tipa ‘višestruko nagrađivani’, ‘međunarodno poznat’, ‘Inovativan i raznolik’, ‘savršen zet’ (…) koje zapravo ne otkrivaju puno o tebi. znam da jesi faca, vidio sam te za pultom i produkcija ti je jebena, ali daj malo mesa, otkrij nam nešto o izvoru toga, korijenima, porivima… pa evo, da olakšam,

tko je Andrea Ljekaj?

Lav podznak vaga. Ako si u zvijezdama onda sam ti možda i previše rekao.

otkud muzika?

Otac teški audiofil i bivši DJ, a djed gitarista. Bilo je neizbježno Ante, neizbježno…

zašto muzika?

Kroz svoje odrastanje isprobao sam razne sportove i umjetnosti, no glazba mi se pokazala kao najbolji kanal za izražavanje svojih stanja i misli. Tu su i neki sportovi koji mi pomažu da ispucam svoje demone, no glazba je svakako primarna na mom putu.

Bandcamp krcat izdanjima

što ATJE jest, a npr. nije Get Physical, odnosno Croatia Get Physical?

ATJE sam otvorio kako bi mogao bez vanjskih utjecaja objavljivati apsolutno što želim. Baš poput mene i label je buntovan te ne poštuje nikakve trendove, prava pa čak ni mišljenja.

Predani smo tome da utkamo jedan novi put za umjetnike i ponudimo ljudima jedno nezaboravno iskustvo kroz priču, zvuk i vizuale.

Croatia, Get Physical! je pak projekt koji je osnovan primarno s fokusom da se okupe i podrže lokalni umjetnici, a label kao što je Get Physical omogućuje nam da upravo te umjetnike promoviramo i na globalnoj razini. Radeći na ovom projektu se ipak trebam držati nekih smjernica te slušati svoga gazdu, dok sa ATJE imam privilegije činiti što god hoću.

kul. jasno i sažeto. a inače i općenito da pitam, treba li DJ koji je i producent imati bogatu muzičku naobrazbu? pritom ne mislim samo na konvencionalnu, tipa da je bar koji razred bio u muzičkoj školi nego i na to je li čuo ikad Joy Division ili Bowiea, da ne kažem Zappu… može li čovjek biti dj i producent ako mu Paint it black od Stonesa ne radi emotivnu ukrudbu?

DJing i produkcija su za mene dvije različite struke koje naravno imaju poveznicu, pa bi moj odgovor ovdje mogao biti podijeljen.

Kada su DJing i biranje glazbe u pitanju, naravno, moraš biti jebeno naslušan. No kada pričamo o skladanju te stvaranju glazbe, smatram da su bitnije stvari kao što su mašta i samopouzdanje.

Neki “stručnjaci” čak tvrde da što više slušaš ostalu glazbu to više poprimaš taj zvuk, i moram ti priznati da ima nešto u tome. Ja osobno ne želim zvučati kao netko drugi, no s druge strane, posao mi je da preslušavam mnoge radove i promice pa sam s godinama morao razviti i nekakav “filter” tijekom stvaranja glazbe.

A. Ljekaj

naravo, banaliziram.  muzika se mijenja, ide i nema namjeru stati. a što je sljedeće Andrea? po pitanju labela i po pitanju tebe u svim onim drugim vidovima?

Što se izdanja tiče, krajem rujna izlazi moj novi singl sa Je Veux na Get Physical etiketi, popraćen s dva fenomenalna remixa koje potpisuje Jimpster – UK house legenda te vlasnik Freerange Recordsa.

Na ATJE nam sredinom rujna izlazi dugo iščekivano izdanje riječkog pionira bass glazbe – Svena Nalisa, nakon čega nešto kasnije ove godine slijedi prvo samostalno izdanje Nikole Batelića.

Pored navedenog, ovih dana obavljam kirurške zahvate na remixu za Gorana Bareta i Croatia records, te se polako spremam za nadolazeću klupsku sezonu i ATJE večeri, a prva će se odviti 29.09. U riječkom klubu Crkva.

Ilustracija / Nacional screenshot

a domaća elektronička scena? znaš li da Ministarstvu kulture i medija projekte prijavljujemo u kategoriji rock and rolla? elektronika uopće ne postoji kao koncept.

Glazbena scena napreduje u pogledu stvaralaštva, ali i dalje moramo poraditi na svom mentalitetu. Kao scena imamo mnogo toga za ponuditi, no ako nismo spremni surađivati i razumjeti što ostali rade, nećemo daleko dogurati.

Kažu “suradnja is the key” no i dalje su razne borbe prisutne, kako između kolektiva tako i između institucija i udruga.

Predlažem sabor klupske scene kroz koji bi se očvrsnuli međugradski i međukvartovski odnosi, a svakog DJa bi poslao na detox i limitirao unos štetnih supstanci. Ako si pun sranja, sijat ćeš sranje.

možda bi više koristi bilo od detoxa na saborskoj sceni, ali ne kvarimo temu. izražavam nadanje da ćemo te moći čuti u Tunelu. mislim da bi prostor i publika izvukli Drakulu iz tebe i da bi se svi zabavili.

Dobra zabava u Šibeniku je neupitna Ante, a moj alter ego je isto moguć u takvom okruženju. Soon!

Od krep trakica, svjećica i lasera do danas: Evo što nam donosi šesti Blast Fest

Previous article

Što, kada i gdje na SHIP festivalu: Objavljene satnice za 40 izvođača na šest šibenskih pozornica

Next article

Comments

Comments are closed.