KULTLIFENews

Inspiriran muzikom, sv. Jakovom i jednim posebnim botunom, Tabula lansirao streetwear brand

0
Tabula.

Znanstvenici i filozofi još nemaju odgovor na pitanje je li Tabula bolji DJ ili dizajner, ali to i nije toliko važno za ovu priču jer ona ima u sebi dovoljno štofa s obje strane vječne dileme.

Jakov Tabula pustio je na tržište limitiranu seriju unikatnih majica za oba spola, na kojima su motivi ‘šibenskog botuna’ i UNESCO ljepotice Katedrale sv. Jakova, stilizirani dakako u njegovom stilu. Majice su ručne izrade i sašivene su od kvalitetnog materijala kakav bi ovaj osebujni artist izabrao da kupuje za sebe. Tabula je, naime, uvijek besprijekorno odjeven pa nimalo ne čudi što je za svoju prvu fashion kreaciju izabrao finu robu, a ne kinesko smeće.

Tabula

Ideja da lansira neki odjevni predmet pod etiketom ‘Tabula’ nije mu od jučer, rekao nam je.

‘Vrti mi se to po glavi već neko vrime, i to ne bilo koja odjeća, nego baš majice. Ljudi vole moje radove, a ja volim kad se oni osjećaju dobro. Majica je praktična, lijepa, a kako sam uvjeren da sam na njoj kvalitetno predstavio i svoj rad, to moje intimno umjetničko viđenje ova dva remek djela naše kulturne baštine, jako sam zadovoljan finalnim produktom i komentarima’, kaže Tabula.

Tabula.

I napominje da njegove majice nisu satkane samo od tradicije i bogatog kulturnog nasljeđa Šibenika jer u njima ima i muzike, posebno one elektroničke koja je i njemu samome važno gorivo u životu.

‘Ma da, htio sam da budu moderne i da na neki način odražavaju i scenu, zajedno s njezinim kulturnim ili ako hoćete subkulturnim aspektima jer i to je kultura koju ćemo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Botun, katedrala, Jakov kao neke ključne riječi, hashtagovi, pa onda feeling kad je odjenete, zove vas da plešete’, zeza se novi modni kreator čije majice možete nabaviti komunicirajući s njim putem društvenih mreža, konkretno instagrama i facebooka.

A bio u majici ili ne, Tabulu ćete prvom prilikom čuti i vidjeti u Tunelu.

Tabula u Tunelu

Za one kojima se još čita: Malo jaje od srebra

Šibenski botun (šibensko puce) u prošlosti je bio ‘must have’ na narodnoj nošnji svakog muškarca koji je držao do sebe i bio je izrađen od srebra, a danas se smatra jednim od najoriginalnijih hrvatskih suvenira. Isfurala ga je šibenska dizajnerica Franka Baranović i tako mu u modernim vremenima vratila staru slavu.

‘Puca koja su povelika da ih ima kao jaja od pilice (mlade kokoši) koja su od saljevenog srebra okrugla i zasukata pa i pletena od srebrene žice koja stoje prišivena niz kaporan s jedne i s druge strane na prsije’, opis je botuna koji vjerodostojnim smatra i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), a te riječi izgovorio je jedan etnografski suradnik iz Đevrsaka.

Šibenski botun / Jadran Kale, Wiki

… you shout it while you’re dancing
On the dance floor, ooh bop, fashion
Fashion, turn to the left
Fashion (Right)
Fashion
We are the goon squad and we’re coming to town
Beep-beep…

Hedonistički narod prilagodio je Halloween sebi i neka je

Previous article

Bila jednom elektronika… Nostalgična glazbena uvertira za vikend u Tunelu

Next article

Comments

Comments are closed.