KULTNewsTunel

Grad Šibenik opet snažno financijski podržao Tunel, a država mu dodijelila sitniš. Zapela je na Woodstocku

0
Tunel / RatCat

Nastavak revitalizacije prostora i programa Tunela u aktualnoj godini šibenska je gradska uprava podržala sa 3.982 eura, objavljeno je danas u odluci o raspodjeli proračunskih sredstava namijenjenih gradskim kulturnim udrugama.

Za ukupno 14 takvih udruga, među kojima su i Šibenska narodna glazba te Šibensko pjevačko društvo Kolo, osigurano je ukupno 86.269 eura, a RatCat je dobio čak 15 posto više novca nego lani. Veliki je to vjetar u leđa neprofitnoj udruzi koja osmišljava nekomercijalni kulturni program i ne bi mogla održati scenu bez sličnih dotacija i potpora.

Usporedbe radi, valja kazati kako je Ministarstvo kulture i medija RH podržalo ovogodišnji glazbeni program Tunela sa 663,61 eura potpore i tako drugu godinu za redom uvrstilo razvoj šibenske scene elektroničke glazbe među nacionalne javne potrebe u hrvatskoj kulturi.

Grad Šibenik partner je u revitalizaciji Tunela

Tim je iznosom nadležno ministarstvo nagradilo kontinuirani razvoj elektroničke scene u malom Šibeniku koji je lani, samo u Tunelu, uprizorio čitavu seriju nacionalnih glazbenih premijera i doveo u Hrvatsku ugledne inozemne glazbenike koji nikad prije nisu imali priliku nastupiti u našoj zemlji.

Zahvaljujući višegodišnjem radu i kontinuitetu, po prvi put se u gradu formirala scena s konstantnim programima, profilirala se publika, a klub dobio internacionalnu prepoznatljivost.

Putem svog javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi, ministarstvo je na području glazbe i glazbeno-scenske umjetnosti podržalo čak 440 programa za koje je osigurano 1.836.166,97 eura novca poreznih obveznika, čak 27,68 posto više nego lani.

Elektronika za šaku eura / Getty Images Lc.

Za razliku od šibenske gradske uprave, odnosno Kulturnog vijeća koje predlaže budžet za udruge, hrvatsko kulturno ministarstvo niti ove godine nije prepoznalo važnost elektroničke scene niti se ta glazba i clubbing uopće tretiraju kao zasebna cjelina. U propozicijama javnog natječaja uopće se ne spominje pa se udruge poput RatCata prijavljuju u rock and roll kategorijama.

‘Programska podrška dana je festivalskim programima koji promiču hrvatske neafirmirane bendove, afirmirane rock-skupine i hrvatske rock-glazbenike te one koji imaju kontinuitet održavanja programa i jasno profiliran programski sadržaj, dok se kod klupskih programa posebno vrednovalo sadržaje koji uključuju razvoj kulturnog i društvenog djelovanja kojim se povezuju specifične vrste urbane kulture, kontinuitet održavanja i dostupnost programskog sadržaja publici te jasno profilirani programi s izvedbama kvalitetnih autora, glazbenika ili skupina, kao i promidžbu rock-glazbe’, izvijestilo je nakon dodjele sredstava Ministarstvo kulture i medija RH.

Čitajući obrazloženje, mala ‘egzotična’ udruga iz maloga grada, u kojem je održavanje scene ravno čudu, treba biti i više nego zadovoljna sa 663,61 eura potpore s obzirom da zakonodavac elektroničku scenu uopće ne doživljava, ili je barem ne doživljava kao nešto pretjerano ozbiljno i bitno. Preuzevši tih šesto i nešto eura ima da te zapeče savjest jer si uzimanjem 0,27 posto para od ukupnog budžeta za hrvatske udruge otrgnuo rock sceni zalogaj iz usta.

Local Suicide: Berlin upućeniji u scenu od Zagreba

I dok je za kulturni program Tunela odobrena barem ta simbolična svota, prijavljeni program u kategoriji gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture je odbijen bez ikakvog obrazloženja i nije ušao među 279 odobrenih programa kojima je dodijeljeno 7.580.399,36 eura.

Na žalbu upućenu ministarstvu i traženje objašnjenja po kojim kriterijima se odobravaju programi još nema odgovora.

Naravno, Tunel i RatCat preživjet će i bez poticaja države, ali prilično je iritantno i obeshrabrujuće kad se javite na natječaj u čijim propozicijama iz svakog retka doslovno vrišti vaše ime, jer po svim kriterijima taj je novac namijenjen upravo vama i sličnim udrugama, a na kraju dobijete ‘potapšanje po ramenu i usmenu pohvalu’.

663,61 eura.

Tunel kao galerija: Marijana T. predstavila publici svoje atraktivne lampe by Štraca

Previous article

Superval turneja mladih bendova starta u Šibeniku: Na koncertu u Azimutu svira i naš Freston

Next article

Comments

Comments are closed.