NewsTunel

DJ BAKE VEČERAS U TUNELU: ‘Stare stvari osvježit ću novim zvukovima, a novoj produkciji dat ću old school disco štih’

0
DJ Bakula

Jadran Bakula je DJ koji je glazbu godinama puštao s ploča, kaseta, mini diskova, diskova, pa i današnjih USB stickova. Tehnologija se mijenjala, no njegova ljubav prema glazbi već je desetljećima ista: Bakula je jedan od najdugovječnijih DJ-a iz Dalmacije, a ove subote u šibenskom Tunelu obilježava 40. obljetnicu svoje glazbene karijere, piše Jutarnji list.

 

– Može se reći da mjesečno nastupam barem deset puta iako brojka ljeti ide i do 30 jer nerijetko, recimo, poslijepodne sviram na plaži pa navečer u klubu. No, ostanimo kod ove desetke; ona znači 120 nastupa godišnje, što bi značilo da sam u 40 godina karijere nastupio najmanje 4800 puta – kaže nam DJ Bake, kojeg je glazba počela zanimati još u višim razredima osnovne škole.

 

Tada je, veli, nas pet ili šest imalo ploče koje smo donosili na sve zabave.

 

– Prvi nastup mi se dogodio u Solarisu, kada se DJ nije pojavio, pa sam ga ja zamijenio – priča nam Jadran, koji je nastupao na stotinama mjesta po Splitu, Šibeniku, Zadru i drugdje.

 

Svaka glazba ima svoju svrhu, kaže.

 

– DJ treba biti i psiholog da bi znao kada je prikladno pustiti neku stvar. Recimo, u Opiumu sam znao imati večeri za Nijemce, koji jako vole hip-hop i r’n’b. Ponekad set složim u stilu Studija 54. Znao sam puštati i na moto partyjima, gdje bi svirale grupe poput Atomskog skloništa ili Leta 3, a ja bih u pauzama puštao ono što smatram najboljim od rocka. Volim i funk, osamdesete, a poznajem i aktualnu glazbu, house koji je trenutno prilično popularan – kaže nam Bakula, koji je tijekom godina bio rezident u brojnim klubovima kao što su Hacienda, Disko R, Bambi, Veslo i drugdje.

 

DJ Bake

 

Bambi je, podsjeća, bio nekoliko kilometara izvan Šibenika. Klub je bio teška ekskluziva, dolazili su ljudi iz Ljubljane, Beograda, Zagreba… Redar bi ti otvorio prozorčić, pa bi te bez razmišljanja ostavio vani ako nisi bio dovoljno dobro odjeven. Gazda kluba je redovito iz Italije nabavljao najnovije ploče. Bilo je i drugih zanimljivih mjesta, poput Faraona i kasnije Kakadua, koji je držao Vlado iz Bijelog dugmeta. U šibenskom se Veslu znalo okupiti i do tisuću ljudi, tamo su svirali svi koji su bili aktualni na sceni, od Josipe Lisac do Dine Dvornika – sjeća se Bake, koji se, osim puštanjem glazbe, bavi i rentanjem glazbene opreme, pa često surađuje i sa stranim festivalima koji su na području Šibenika i oko njega već godinama snažno prisutni.

 

Glazba je danas u kombinaciji s turizmom, kaže, postala pravi biznis, a prije je trebalo uložiti puno truda, vremena i novca kako bi se došlo do najvećih hitova.

 

– Ploče su se mogle kupiti u našim dućanima, ali nisu bile dovoljno komercijalne, nisu bile u trendu. Hitove sam nabavljao vani, u Trstu ili čak Njemačkoj. Poslije sam se učlanio u DMC klub iz Londona. To je bila organizacija koja je okupljala DJ-e i slala im ekskluzivna izdanja. Na pločama bi pisalo ‘strictly for DJ-s’. Ploče su bile jako skupe, jedna u vrijednosti koja bi danas bila oko 300 do 400 kuna, a uvjet za članstvo u DMC-ju bio je da mjesečno kupiš šest komada. To je kao da si dao šest mjesečnih plaća za nešto. U cijeloj Hrvatskoj tada je bilo možda pet ili šest DJ-a, a u Jugoslaviji njih 15-ak – prisjeća se Bakula, koji u svojoj kolekciji ima oko 2000 ploča i 1500 kazeta.

 

Njegov interes za glazbu naslijedio je i sin Andrija, koji nastupa kao DJ Bakula, a dio je šibenskog umjetničkog kolektiva RatCat.

 

– Njega je glazba počela zanimati u vrijeme Eminema. Repao bi i paralelno s time se igrao s DJ opremom. S vremenom je odustao od repanja, ali s glazbom je nastavio – smije se DJ Bake, koji je, nakon što je i Andrija počeo nastupati, postao DJ Bake Senior.

 

DJ Bakula

 

On je počeo učiti već s deset godina, a s dvanaest je znao jako puno, govori Bake o sinu.

 

– Oprema za DJ-e je skupa, a njemu je to sve bilo dostupno, što mi je jako drago. U početku su se naši ukusi značajno razlikovali, on nije mogao vjerovati da ja puštam funk, house, ali je s vremenom zavolio te žanrove. Danas je jako fokusiran na specifično područje koje voli, a ja sam komercijalniji, mogu puštati i latino, i r’n’b i hip-hop – priča Bake senior.

 

Za subotu u Tunelu, kaže, priprema poseban set, u kojem će oživjeti doba diska.

 

– Izvući ću stare stvari i osvježiti ih novim zvukovima, ali pripremam i neku novu produkciju kojoj ću dati old school disko štih – najavljuje party u povodu 40 godina DJ-inga Bake senior, jedan od najdugovječnijih hrvatskih DJ-a. 

Tena Šarčević/Jutarnji list

 

Emisija Na terapiji, gost DJ Bake

Dino Karađole: elektronička scena vrlo je važna za Hrvatsku kao turističku destinaciju

Previous article

Klupska večer mladog RatCat rezidenta: Nick Jelly najavljuje ‘refleksiju’ u Tunelu

Next article

Comments

Comments are closed.