News

Dino Karađole: elektronička scena vrlo je važna za Hrvatsku kao turističku destinaciju

0
Dino Karađole

Gledajući s aspekta turizma, elektronička glazbena scena je vrlo važna za Hrvatsku kao turističku destinaciju koja se već profilirala kao domaćin i organizator raznih glazbenih festivala na svjetskoj razini, rekao je u povodu skore dodjele nagrade Ambasador direktor Turističke zajednice Šibenika Dino Karađole. 

 

‘Šibenik, koji se zadnjih godina intenzivno turistički razvija, ponosi se svojim kulturno-zabavnim programom i manifestacijama koje organizira. U okviru našeg programa imamo nekoliko festivala elektroničke glazbe, na vrlo atraktivnim lokacijama, koji privlače veliki broj mladih ljudi, a nagrada Ambasador je priznanje i poticaj organizatorima kao i svima nama koji smo direktno i indirektno uključeni u ovaj oblik glazbene scene.’, kazao je direktor šibenske Turističke zajednice. 

 

 

Baš kao i njegovi kolege u drugim hrvatskim gradovima koji imaju scenu elektroničke glazbe, Karađole smatra da  je podrška lokalnih institucija od iznimne važnosti za rast i razvoj festivala.

 

Ta industrija potaknula je u Hrvatskoj razvoj i zapošljavanje u kreativnoj i kulturnoj industriji kojoj nagrada Ambasador svake godine odaje počast., priopćeno je danas iz direkcije te nagrade. Ambasador je više od nagrade, kažu, te je od svog osnutka 2016. godine, prerastao u zajednicu od 300 profesionalaca okupljenih na svojevrsnoj platformi za poticanje novih projekata, programa i autora.

 

Nagrada svake godine odaje počast najboljim festivalima, klubovima, glazbenicima i plesnim destinacijama, uključujući elektroničku glazbu aktivno u centar kulturnih tokova Republike Hrvatske i čineći je prepoznatljivim segmentom vrijednim pažnje i institucionalne podrške.

 

Felver u Tunelu

 

Hrvatska se nalazi na vrhu ljestvice najboljih festivalskih destinacija svijeta, a brojna istraživanja pokazuju kako je festivalski turizam gospodarska grana vrijedna oko 2 milijarde eura u cijelom svijetu. Bum glazbenih festivala u Hrvatskoj stoga ne čudi, a brojke pokazuju da domaće festivale ljeti posjeti oko 200 tisuća mladih turista iz više od 150 zemalja svijeta. Ta brojka s godinama strelovito raste, a upravo je razina podrške lokalnih vlasti i turističkih zajednica rezultat stvaranja uspješnih festivalskih destinacija poput Novalje, Šibenika i Tisnog gdje se održavaju i festivali nominirani za četvrtu nagradu Ambasador elektroničke glazbe čija će se dodjela, koju organizira udruga Klubska kultura, ove godine održati u Rijeci, 19. ožujka 2020. u Pogonu kulture, u sklopu „Mjeseca glazbe“ kao dio programa Europske prijestolnice kulture. 

 

Za nagradu Ambasador nominirano je 12 projekata i izvođača u Šibeniku, Tisnom i cijeloj županiji: za najbolji festival domaćeg promotora nominiran je Seasplash festival koji se od 2019. godine održava na Martinskoj kraj Šibenika, a za boutique festival godine nominirana su čak četiri festivala koja se održavaju u The Garden resortu u Tisnom: Defected Croatia, Dekmantel Selectors, Love International Festival i SunceBeat Festival.

 

Vizual Marvin & Guy

 

RatCat, koji je lani osvojio čak pet Ambasadora što je najviše nagrada dodijeljenih jednom kolektivu ikada, ove je godine nominiran za udrugu i kolektiv godine, a vizual Martine Kovačić za nastup talijanskog dua Marvin & Guy Na maloj loži za artwork godine.  

 

Za četvrtu nagradu Ambasador, 65 članova struke nominiralo je 175 projekata i izvođača. Za sve nominirane projekte i izvođače, sudionici i ljubitelji elektroničke scene mogu glasati putem linka do 29. veljače 2020. godine u 23:59 sati, a pobjednike će proglasiti Nadzorni odbor po završetku glasanja. 

 

Tunel

 

FOTO: Valerio Baranović / Hrvoslav Pavić / RatCat

INTERVJU Felver: Scena je danas veća i kudikamo brojnija, ali prije je bilo više romantike. To mi nedostaje

Previous article

DJ BAKE VEČERAS U TUNELU: ‘Stare stvari osvježit ću novim zvukovima, a novoj produkciji dat ću old school disco štih’

Next article

Comments

Comments are closed.